W Krakowie odbędzie się wernisaż prac dyplomowych absolwentów Akademii Fotografii roku 2014 połączony ze spotkaniem wigilijnym
Akademii Fotografii zaprasza wszystkich zainteresowanych na ucztę wizualną, duchową i kulinarną – na "Biało na czarnym", czyli wernisaż wystawy dyplomowej absolwentów z roku 2014 oraz spotkanie wigilijne. Spotkanie odbędzie się w piątek, 19 grudnia o godzinie 20:00 w Forum Przestrzenie w Krakowie.
Podczas uczty wizualnej podane zostaną prace Katarzyny Białoń, Tomasza Bielki, Klaudii Kot, Jagody Paździor-Saby, Kingi Skowronek, Karoliny Janowskiej, Piotra Gdańca, Kingi Truty, Iwony Makuch, Małgorzaty Wróblewskiej, Ewy Płonki, Michała Sochy oraz Kasi Zolich. Artystów tych łączą pasjonująca wrażliwość wizualna, znakomity warsztat techniczny oraz posiadanie dyplomu ukończenia studiów w Akademii Fotografii w Krakowie. Jeśli chodzi o prezentowane przez nich prace, łatwiej jednak wskazać różnice. Goście spróbują prac o wysublimowanym, właściwym nowoczesnej reklamie świetle studyjnym oraz szorstkich kolaży osadzonych w Bauhausie. Degustować będzie można słodkich portretów i zdjęć dokumentalnych o gorzkim posmaku. To wspaniała okazja do wyrobienia sobie smaku dotyczącego współczesnej fotografii wykonywanej przez młodych, wykształconych w tym zakresie ludzi.
Uczta duchowa i kulinarna to spotkanie wigilijne, na którym przy tradycyjnych przysmakach, aromatycznej herbacie i rozgrzewającym winie będzie można porozmawiać o plonach, jakie udało się zebrać przez ostatnie dwanaście miesięcy. Jak przystało na Akademię Fotografii, omówione będą zdjęcia – tym razem i te, które zrobiliśmy, używając aparatów fotograficznych i te, które zarejestrowaliśmy wyłącznie w naszych myślach. Wszystkie są przecież tak samo cenne.
Niech w ten dzień buty z pierwszego śniegu w Forum Przestrzenie otrzepią wszyscy Studenci, Kursanci, Absolwenci, Wykładowcy, Pracownicy Akademii Fotografii w Krakowie oraz ich bliscy i ci ciut dalsi. I niech buty te będą wygodne – "Biało na czarnym" z pewnością skończy się tanecznie i dynamicznie. Czas zebrać plony i zrobić z nich ucztę!