Kreatywna zabawa w kuchni wymaga wyobraźni, ale i niezawodnego sprzętu. Jak i czym tworzyć pomysłowe i apetyczne ujęcia?
Pewnie się Wam wydaje, że do wykonania ciekawych zdjęć kulinarnych będziecie potrzebować dużo kosztownego sprzętu, ale uwierzcie, nie o to tutaj chodzi. Sprzęt jest oczywiście istotny, ale dużo ważniejsza jest głowa pełna pomysłów. Niemniej dobra jakość obrazu jeszcze żadnemu zdjęciu nie zaszkodziła, nie bez znaczenia jest też w końcu wygoda i komfort pracy z aparatem. Podczas kuchennych rewolucji i gimnastyki nad talerzem, wielka i ciężka lustrzanka prawdopodobnie nie będzie Waszym sprzymierzeńcem. W tego typu fotografii znakomicie sprawdzają się znacznie mniejsze, lecz nie mniej zaawansowane bezlusterkowce.
Najlepszym przykładem będzie tutaj niedrogi i stylowy, ale zaskakująco zaawansowany Olympus E-PL5, wyposażony w 16-milionową, dużą fizycznie matrycę formatu 4:3, zapożyczoną z profesjonalnego modelu OM-D E-M5. Gwarantujemy Wam, że to, co docenicie w pierwszej kolejności, to wcale nie świetna szczegółowość obrazu, czy łatwość uzyskiwania małej głębi ostrości, a niewielkie rozmiary i odchylany dotykowy ekran, który ułatwia fotografowanie z nietypowej perspektywy. Możemy zatem wygodnie fotografować zarówno z wysokości stołu, jak i zupełnie z góry, wskazując palcem na ekranie punkt ostrości i automatycznie wyzwalając migawkę. To proste i wygodne. Ta zabawa szybko wciąga i uzależnia, więc gdy złapiecie apetyt na więcej, możecie swobodnie rozwijać swój system, zaopatrując się w kolejne akcesoria. Zerknijcie na ramkę poniżej!
Fotografia kulinarna rządzi się takimi samymi prawami, jak fotografia dzikiej przyrody, sportowa czy portretowa. Ważny jest obiekt, kompozycja, oświetlenie i odpowiednio dobrana ekspozycja. Zanim weźmiecie się do przygotowywania zmyślnego układu, spróbujcie popracować na prostych obiektach. Następnie zaaranżujcie jakąś kompozycję, dokładając inne elementy. Nie rozpędzajcie się zbytnio z ilością, pamiętajcie: im prościej, tym lepiej. Potem zastanówcie się nad światłem – możecie fotografować, wykorzystując światło naturalne, padające przez okno, albo rozproszone, przechodzące przez kartkę papieru. Możecie też użyć jej jako blendy – ustawiona po przeciwnej stronie, będzie odbijać światło i wypełniać cienie. Bardziej zaawansowani mogą aranżować obiekty o rozmaitych kształtach, rozmiarach i poeksperymentować z rozmaitymi rodzajami oświetlenia – zarówno naturalnego, jak i płynącego z lamp błyskowych.
Bądźcie kreatywni i cieszcie się formą! Nie ograniczajcie się tylko do fotografowania jedzenia. Rozejrzyjcie się, a dostrzeżecie mnóstwo ciekawych tematów. Kuchnia – dzięki bogactwu sprzętów, akcesoriów i estetycznych dodatków – dostarcza nieskończonej ilości motywów do sfotografowania. Szukajcie wzorów, bawcie się formą i sami inicjujcie ciekawe kompozycje!