Takie ułożenie truskawek nadaje zdjęciu nowego znaczenia. Zobaczcie jak jeszcze można efektownie fotografować martwą naturę
Pewnie wydaje Wam się, że do wykonania ciekawych zdjęć, takich jak przedstawione tutaj, będziecie potrzebować dużo kosztownego sprzętu, ale uwierzcie, nie o to tutaj chodzi. "Tajemnica tkwi w umiejętności kontrolowania światła", tłumaczy specjalista od zdjęć martwej natury Nicholas Rigg. "Zdjęcie gerbery wykonałem wykorzystując tylko światło naturalne oraz lampy pierścieniowej zainstalowanej na obiektywie. Używam jej w większości tego typu zdjęć, bo generuje ładne światło, które eliminuje mocne i nieładne cienie".
Nicholas chcąc kontrolować światło, ustawia ekrany, które je blokują. "Przy kadrowaniu trzeba działać umiejętnie i z zamysłem, trzeba wiedzieć jak można wykorzystać dostępne materiały. Można wykorzystać przedmioty codziennego użytku, takie jak chociażby papier śniadaniowy, który idealnie sprawdza się jako dyfuzor. W moim studiu mam praktycznie wszystko – od kawałków białych i czarnych kart, które odbijają i blokują światło, po zestaw małych luster, które idealnie nadają się do odbijania światła i kierowania go na obiekt".
Jeśli chcecie robić zdjęcia rozpryskującego się mleka (w rzeczywistości śmietany), pamiętajcie by mieć pod ręką teleobiektyw. "Korzystałem z obiektywu 200 mm, bo nie chciałem by śmietana znalazła się na całym moim sprzęcie” wspomina.